Bodrum’da yanan alanlara RES müdahalesi!
MUĞLA (İGFA) –Yeniköy Mahallesi’nde projeyle ilgili düzenlenen halkı bilgilendirme ve katılım toplantısını ilçe muhtarları ve vatandaşlarla birlikte protesto eden Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, belediye olarak konunun yakın takipçisi olduklarını ve gerekeni yaptıklarını söyledi. türlü yasal girişim.
Yenilenebilir enerji projelerinin her zaman destekçisi olduklarını belirten Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, RES’lere değil, yapılmasını istedikleri yerlere karşı olduklarını belirterek, Fesleğen’de düzenlenen toplantıda çekincelerini dile getirdiklerini belirterek, , “Oldubittileri kabul etmiyoruz. Özellikle yenilenebilir enerjiye karşı değiliz, bunu herkese anlatmamız gerekiyor. Bölgede 3 termik santral varken karbon salınımı var kuru hiçbir şeye karşı değiliz ama şu var: Bölgemiz doğal flora faunası, endemik bitki çeşitleri ve tüm canlıları ile birlikte önemli bir kayıp yaşamıştır. Bölgedeki yangından sonra kaybettiğimiz bitki örtüsü. Bölgede termik santrallerin yok ettiği İkizköy ve Akbelen ormanlarını düşünürsek, aslında o bölgede önemli bir bitki örtüsünü ve orman varlığını kaybetmiş durumdayız. Aynı zamanda bu durum su kaynaklarımızı da olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle bölgemizdeki ormanların doğal yapılarıyla korunması gerektiğine inanıyoruz. Ormanlarımıza müdahaleyi kesinlikle kabul etmiyoruz, amacımız bu.” söz konusu.
Bölgenin turizm bölgesi olduğunu sözlerine ekleyen Lider Aras, “Burası bölgenin, Türkiye’nin, Akdeniz’in hatta dünyanın en değerli turizm merkezlerinden biri. Bölgemizin her alanında turizm yapılmaktadır. Her bölgede otel var, koylarımız var, burada deniz turizmi yapılıyor. Bölge bir yandan doğa, gastronomi, iz turizmi, Kissebükü’ndeki tarihi kalıntılar ve bölge genelindeki Leleg ve Karya ören yerleri ile her türlü turizme hizmet vermektedir. Çoğu durumda, bu konuları iyice incelemeden ve incelemeden bu tür oldubittilerle bir şey yapmak doğru değildir.” dedi.
DOĞAL HAYATIN KORUNMASI ÖNCELİĞİMİZDİR
Geriş, Yalıkavak’taki RES’lerin ardından bölge halkının yüzlerce yıldır kullandığı alanlara artık gidemediğini sözlerine ekleyen Lider Aras, ilgili şirketin mahkeme kararlarına rağmen üretime devam ettiğini belirterek, “ Şuna ya da buna karşı olduğumuz için aktivist gibi davranmıyoruz. Bizim derdimiz doğal hayatın korunması, turizm potansiyelinin korunması, insanların yaşam alanlarının korunması. Orman demeyin, ormanlar yanmış olabilir ama o yöreler köylülerimizin geçim kaynağı. Arıcısıyla, kekiğiyle, mantarıyla, nanesiyle, ormandan topladığı acı otu ile insanlar ormanı böyle değerlendiriyor.” söz konusu.
Halkın telaşının her türlü özel girişimin üzerinde olduğunu belirten Önder Aras, Bodrum’daki tüm sivil toplum kuruluşlarına da seslenerek, bölge halkının yaşam alanlarını savunmasında yanlarında olmaları gerektiğini vurguladı.
Soruları ve eleştirileri dinleyen bakanlık yetkilileri, karar mercii olmadıklarını, kamu kurum ve kuruluşlarının rapor ve değerlendirmelerine göre raporlama yaptıklarını söyledi.
Katılım toplantısına katılan çok sayıda vatandaş yanan alanlara RES yapılması yerine ağaçlandırma çalışmalarının gelecek nesillere kalmasını istediklerini söyledi.